Ikigai

Een leven met meer Levensvreugde

Volgens de Japanners heeft iedereen een Ikigai. Sommige hebben het gevonden en zijn zich bewust van hun Ikigai; in anderen is het wel aanwezig, maar toch zijn ze nog zoekende.

Ikigai is verborgen in ons binnenste en het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden. Volgens de inwoners van Okinawa, het eiland met het hoogste aantal eeuwelingen per 100.000 inwoners ter wereld, is Ikigai de reden waarom we s’ochtends opstaan.

Een helder en duidelijk Ikigai hebben, een grote passie, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

In deze cultuur is een levensdoel hebben zo belangrijk dat ze ons concept pensionering niet kennen.

Sommige studies over hoge ouderdom suggereren dat het leven in een gemeenschap en het hebben van een duidelijk Ikigai minstens zo belangrijk zijn als het gezonde japanse eetpatroon.

De mensen leven er niet alleen langer dan de rest van de wereldbevolking, ze lijden ook minder vaak aan chronische ziekten als kanker en hartkwalen; ook ontstekingsziekten komen beduidend minder voor.

Nu is Japan natuurlijk niet het enige land in de wereld waar is nagedacht over wat je het leven zin en betekenis geeft. ‘Waarom zijn wij op aarde?’ is een vraag waar mensen al duizenden jaren mee bezig zijn. Wat maakt Ikigai dan anders? Misschien draait het bij Ikigai niet zozeer om het zoeken van een reden voor je bestaan, als wel om het genieten van wat er is.

De vertaling ‘Ikigai’ is niet alleen ‘leven waard’ maar ook ‘ik wil leven’. En zo zou je het ook kunnen samenvatten: Ikigai draait om levensvreugde.

Dat is immers ook wat je hoort als je luistert naar de antwoorden van de honderdjarigen van Okinawa op de vraag ‘Wat is je Ikigai’? Het draait om vreugde. De vreugde van een achterkleinkind. De vreugde van voor andere mensen kunnen zorgen, van een plek hebben, van je opgenomen weten in een kring van mensen die om je geven.

Dit zijn allemaal dingen die leiden tot minder stress en meer welzijn en daarmee, waarschijnlijk, tot een langer en gelukkiger leven.

LEVENSVREUGDE!!

Voor iedereen die de honderd nog niet nadert, is de handigste route naar je Ikigai misschien toch dit:

Waar zit je levensvreugde? Dat kan een groot doel zijn, maar je kunt ook beginnen met iets kleins. Je Ikigai, dat zijn dingen waar je blij en gelukkig en vrolijk van wordt. En daarover nadenken, dat zou zomaar kunnen helpen om ’s morgens  met veel vreugde je bed uit  te komen.

Hoe vind je jouw Ikigai?

  1. Waar je van houdt

Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als

 

  1. Wat de wereld nodig heeft

De “wereld” kan je geliefde zijn, je kinderen, collega’s of zoveel mogelijk mensen.

 

  1. Waarvoor je betaald kun worden

Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nu geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.

 

  1. Waar je goed in bent

Begin je antwoorden met Ik ben goed in ….En schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).

 

Extra bonus: 10 TIPS

De tien voorschriften voor een lang en gelukkig leven aldus Ikigai:

1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen

Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt. Daarom is het belangrijk ook na je ‘officiële’ arbeidsleven waardevolle zaken te doen: doorgaan, schoonheid of nut brengen voor anderen, hulp bieden en vorm geven aan onze kleine wereld.

2. Doe rustig aan

Haast is omgekeerd evenredig met kwaliteit van leven. Zoals een oud Nederlands spreekwoord luidt: langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. Wanneer we het jachtige bestaan achter ons laten, krijgen tijd en leven een nieuwe dimensie.

3. Eet je niet helemaal vol

Ook wat voedsel betreft geldt ‘minder is meer’. Om langer gezond te blijven moet je je volgens de eerder genoemde 80 procent-regel niet volproppen, maar juist iets minder eten dan de hoeveelheid waar je trek in hebt.

4. Omring je met goede vrienden

Zij laten zorgen met een goed gesprek verdwijnen en vertellen anekdotes die het bestaan lichter maken. Bij goede vrienden kun je terecht voor advies. Mensen om lol mee te maken, gedachten en  dromen mee te delen… Kortom, om te leven.

5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag

Water beweegt, het stroomt fris en staat niet stil. Op dezelfde manier heeft ook jouw lichaam dagelijks wat onderhoud nodig om het vele jaren te kunnen volhouden. Dus, kom in beweging! Bijkomend voordeel is dat door die lichaamsbeweging gelukshormonen worden aangemaakt.

6. Lach

Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen. Dus gaat het niet zo goed, dan mag je dat best even beseffen. Als je daarna maar weer ziet dat de zon schijnt en je je realiseert dat de wereld vol kansen zit. Sta open in het hier en nu, wie weet wat voor moois er gebeurt. Dan heb je ook weer reden om te lachen!

7. Zoek de natuur op

Hoewel de meeste mensen in de stad wonen, zijn we gemaakt om één te zijn met de natuur. Dus zoek geregeld het strand, de duinen of het bos op om je geest op te laden.

8. Wees dankbaar

Bedank je voorouders, de natuur die je voorziet van lucht en voedsel, de mensen met wie je je leven deelt en hebt gedeeld, alles waarvan je dagelijkse bestaan oplicht en waardoor jij blij bent dat je leeft. Wijd een moment van de dag eraan om te beseffen waar je dankbaar voor bent en je geluksstroom zal groeien.

9. Leef in het nu

Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt, is de dag van vandaag. Gebruik hem zo goed mogelijk, zodat het een dag wordt om nooit te vergeten.

10. Volg je Ikigai

In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je je Ikigai nog niet gevonden hebt, kan dat je volgende missie zijn.

 

Wij kunnen jou bijstaan in je zoektocht naar jouw Ikigai. In ons programma Personal Energy Plan gaan we ook verder in op het vinden van jouw geluk.

Klik hier voor meer info.

Wil je het boek over Ikigai bestellen voor jezelf of als cadeautje voor iemand anders?

Dat kan hieronder!