Meer Genieten in plaats van Stressen en Moeten

Cheaten en Guilty Pleasure

Van veel mensen hoor ik dat ze gezond eten volgens de 80/20 regel. Ze eten 80% “gezond”. De overige 20% bestaat uit zogenaamde cheatmaaltijden. Nu ben ik de laatste persoon die je zal vertellen dat je altijd 100% “gezond” moet eten, dat is ook niet waar het om gaat.

Het is absoluut niet erg om iets te eten wat niet zo “gezond” is, zolang jij jezelf er maar goed bij voelt.

De begrippen cheaten en guilty pleasure dragen daar niet aan bij. Het zit ‘m al in de naam, beide hebben een negatieve lading. Alsof je iets doet dat niet mag.

Jezelf bedriegen door iets te eten waar je je eigenlijk niet goed bij voelt of jezelf schuldig voelen over iets waar je eigenlijk van geniet dragen niet bij aan een gezonde relatie met voeding. Dit is iets totaal anders dan simpelweg genieten van eten, zonder die voeding in een hokje te stoppen.

Voeding is zo veel meer dan alleen voedingstoffen

  • Voeding is comfort, genot, plezier en sociaal.
  • Het is goed voor jezelf zorgen, genieten, een momentje voor jezelf of juist met anderen.

Wie dit leest weet waarschijnlijk dat je net zo goed kunt genieten van een maaltijd met groenten als van een stuk chocolade.

 

Het goede van het Spaanse leven

Ik woon nu bijna een jaar in Spanje en ik zie dat de Spanjaarden een hele gezonde relatie met voeding en eten hebben. Ze nemen de tijd ervoor, het is een speciaal moment, een moment met elkaar, een moment van rust.

In Nederland moet het vaak een functie hebben, maar waar is het geluk, plezier en liefde gebleven in ons dagelijks leven met eten?

Er wordt ons echter overal geleerd om jezelf vooral schuldig te voelen als je iets eet wat niet binnen de kaders van “gezonde voeding” valt.

Chocolade bijvoorbeeld, of een stuk taart, ijs of chips. Iets wat je ongelofelijk lekker vindt maar niet zo gezond is, kan voor jou wel werken. Hoe goed voel je je na het eten van een stuk chocolade? Je komt tot rust en bent eindelijk even echt ontspannen. Een genietmomentje.

Zo’n moment kan ontzettend belangrijk zijn om los te komen, om eventjes te ontstressen.

Tenminste als je dat Guilty los kunt laten.

Geniet van je eten!

Waarom zou je eigenlijk schuldig voelen na het eten van iets specifieks wat JIJ lekker vindt?

Dat iets niet binnen de kaders past van gezonde voeding, betekent niet dat zulke voeding daadwerkelijk slecht voor je is. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan het zorgen voor je emotionele zelf. Ook dat is belangrijk.

Kortom; zorg altijd goed voor jezelf, omdat je het waard bent. Door 100% van de tijd te genieten van wat je eet en jezelf ook op die manier te voeden.

VOEDING IS NIET MOETEN, HET IS GENIETEN!

Bij ons programma Personal Energy Plan gaan we ook verder in op voeding.

Klik hier voor meer info

 

Mijn tip voor vandaag is om echt bewust te eten en dus te genieten van alles wat je eet!